Antwerpse Brouwerijen in en rond de stad, vroeger en nu

Antwerpse Brouwerijen in en rond de stad, vroeger en nu

  • P. Daeleman, I. Derycke, G. Verdonck
  • ISBN 9789053253953
  • Pandora Publishers en Antwerps BierCollege

Recensie

Hij opent immers het boek met een blik op de toestand in het Ancien Régime (1500-1800). Ook hier zien we toch wat bekende namen opduiken: zowel de Sleutelstraat (zijstraat Kammenstraat) als de Oude Leeuwenrui werden beide naar brouwerijen genoemd! In dezelfde katern laat prof. em. Hugo Soly zijn licht schijnen over Gilbert Van Schoonbeke. De nalatenschap van deze, zacht uitgedrukt, controversiële figuur, is nog dagelijks in de binnenstad te zien! (En dan bedoelen we uiteraard Van Schoonbeke, niet prof. Soly!) 

En dan gaat het er op los: de 19e en 20e eeuw waren zeer rijk voorzien van brouwerijen, waaronder enkele echte giganten. Ze doorstonden de tand des tijds niet: oorlogen, overnames, economische crisissen en noem maar op: na de Tweede Wereldoorlog waren er enkele decennia nodig om het Antwerps brouwerijbestand te reduceren tot zegge en schrijve één: De Koninck, uiteraard, ons allen welbekend. Ondertussen kreeg de geschiedenis ook greep op de laatste brouwerij van haar generatie: een interventie door Duvel Moortgat redde het Antwerpse icoon van de ondergang.

De Koninck krijgt natuurlijk een hoofdstuk en dat eindigt zelfs in een positieve noot: de inrichting van een bezoekerscentrum en de ontwikkeling van nieuwe bieren. Antwerpens’ tweede brouwerij, Huisbrouwerij ’t Pakhuis, mag uiteraard niet vergeten worden. We krijgen een inzicht in de wordingsgeschiedenis van deze bijna twintigjarige brouwerij, die stilaan maar zeker uit de schaduw komt. Ed Van den Ouweland en zoon Kristof houden er het tempo in, we mogen naar volgend jaar toe een en ander verwachten! Voor een verwachting van een ander gehalte hanteert vriend Ivan even zijn kristallen bol: hij laat immers Johan Van Dijck aan het woord omtrent de stand van zaken in en rond de Antwerpse Brouw Compagnie. Seef en Bootjesbier zagen het daglicht, maar worden elders gebrouwen. Als alles naar wens gaat, komt daar in 2016 verandering in, want Johan en Karen staan op het punt een volgende grote stap te zetten! Wilt u meer weten, zal u uiteraard het boek moeten lezen. Als slot worden de aanstormende talenten nog aan u voorgesteld: hobbybrouwers die de stap naar bierfirma zetten, en die onlosmakelijk de Antwerpse stempel dragen: de Verhuisbrouwerij, uiteraard, maar ook ’t Lekske, Cabardouche, Bieren van Begeerte, Wapper, d’Oude Caert en anderen. Staan ze op het punt de Antwerpse brouwerijgeschiedenis te verrijken? Afwachten, maar! Maar dat ze ons al interessante bieren lieten proeven, staat ondertussen al wel vast!

Zonder enige twijfel is dit hét boek, waar we naar uitkeken. U weet ondertussen dat er in deze rubriek al heel wat bierlectuur passeerde, en dat er echt juweeltjes bij zaten/ zitten. Maar alles in acht genomen: zonder officiële steun, zonder tussenkomst van welke organisatie of dienst dan ook, zonder subsidies en dies meer: dit is een meesterwerk! En zowel de onvermoeibare schrijvers als u zelf verdienen niet minder dan dat dit boek binnen de kortste tijd op uw leestafel ligt!

Hans

Boeken